Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=139210
MOB:2018/4
Szerzők:Antal Magdolna; Szabolcs Péter; Eggersdorfer, Manfred
Tárgyszavak:ALZHEIMER-KÓR; RIZIKÓFAKTOROK; TÁPLÁLKOZÁS; DIABETES MELLITUS
Folyóirat:Egészségtudomány - 2018. 62. évf. 3-4. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  Az Alzheimer-kór mint világméretű népbetegség / Antal Magdolna, Szabolcs Péter, Manfred Eggersdorfer
  Bibliogr.: p. 75-80. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.29179/EgTud.2018.3-4/58-81
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2018. 62. évf. 3-4. sz., p. 58-80. : ill.


Az Alzheimer-kór (AK) progresszív, multifaktoriális eredetű, jelenleg gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség, melynek incidenciája és prevalenciája világszerte nő a korosodó népességben. A gyógyszerkészítmények fejlődése mellett alternatív megoldásokra is szükség van, mind a prevenció, mind a kezelés érdekében. Ezen irodalmi összefoglaló fő célja a módosítható és nem módosítható kockázati tényezők ismertetése, beleértve a táplálkozást is. Számos randomizált, standardizált vizsgálat szerint egyes tápanyagok csökkentik az AK kifejlődését és segítik a kognitív funkciók fenntartását. Az AK kórtünetei közül, mint a neuronok gyulladása és elhalása, a glükózanyagcsere zavara és a homocisztein akkumulációja többé-kevésbé kivédhető a táplálkozással. A kezdeti lépéseket a szakemberek már megtették, ugyanakkor még várat magára az egymással ellentmondó eredmények feloldása és az újabb eredmények birtokában egy optimális táplálkozási irányelv kidolgozása.  Kulcsszavak: Alzheimer-kór, kockázati tényezők, táplálkozás, diabétesz, elhízás, ajánlások