Az Alzheimer-kór mint világméretű népbetegség / Antal Magdolna, Szabolcs Péter, Manfred Eggersdorfer
Bibliogr.: p. 75-80. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.29179/EgTud.2018.3-4/58-81
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2018. 62. évf. 3-4. sz., p. 58-80. : ill.
Az Alzheimer-kór (AK) progresszív, multifaktoriális eredetű, jelenleg gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség, melynek incidenciája és prevalenciája világszerte nő a korosodó népességben. A gyógyszerkészítmények fejlődése mellett alternatív megoldásokra is szükség van, mind a prevenció, mind a kezelés érdekében. Ezen irodalmi összefoglaló fő célja a módosítható és nem módosítható kockázati tényezők ismertetése, beleértve a táplálkozást is. Számos randomizált, standardizált vizsgálat szerint egyes tápanyagok csökkentik az AK kifejlődését és segítik a kognitív funkciók fenntartását. Az AK kórtünetei közül, mint a neuronok gyulladása és elhalása, a glükózanyagcsere zavara és a homocisztein akkumulációja többé-kevésbé kivédhető a táplálkozással. A kezdeti lépéseket a szakemberek már megtették, ugyanakkor még várat magára az egymással ellentmondó eredmények feloldása és az újabb eredmények birtokában egy optimális táplálkozási irányelv kidolgozása. Kulcsszavak: Alzheimer-kór, kockázati tényezők, táplálkozás, diabétesz, elhízás, ajánlások