Chrysanthemum balsamita var. tanacetoides fitokémiai elemzése / Varga Erzsébet [et al.]
Bibliogr.: p. 248. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2018. 88. évf. 4. sz., p. 244-248. : ill.
Bevezetés: A Chrysanthemum balsamita L. Dél-Nyugat Ázsiából származik. Európába behozott faj, kultúrnövényként, gyógy- és fűszernövényként ismert. A növény herbája a következő vegyületeket tartalmazza: illóolajat, flavonoidokat, triterpén szaponinokat, izoflavonoidokat, keserűanyagot, polifenolos komponenseket. Célkitűzés: Célunk meghatározni a Ch. balsamita faj egyik változatának (var. tanacetoides) az antioxidáns kapacitását és annak összefüggését a fenolos vegyületekkel. Módszerek: A herbát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Gyógynövénykertjében termesztett Ch. balsamita var. tanacetoides egyedekről gyűjtöttük. A herbából a kivonatokat metanollal, metanol-víz (1:1) elegyével és vízzel készítettük. Minden kivonatra meghatároztuk az összpolifenol és összflavonoid tartalmat. A cserzőanyag meghatározása spektrofotometriás módszerrel történt, vizes kivonatból. A flavonoid O-glikozidokat AlCl3-al történő komplexképzéssel és spektrofotometriás módszerrel mértük. Az antioxidáns kapacitást ABTS módszerrel határoztuk meg. Eredmények: A legmagasabb polifenol (65,4 mg galluszsavl100 g drog) és flavonoid (21,58 mg kvercetin/100 g drog) tartalmat a metanolos-vizes (1:1) kivonatokból mértük. A herba polifenol koncentrációja pirogallolban kifejezve 1,710 g%, a cserzőanyagé 0,727 g%. A herba flavonoid-O-glikozid koncentrációja hiperozidban kifejezve 0,39 g%. A legnagyobb antioxidáns aktivitással a metanolos kivonat rendelkezett (IC50=0,0012 mg/ml), majd ezt követte a vizes kivonat (IC50=0,0020 mg/ml) és a metanolos-vizes (1:1) kivonat (IC50 0,1060 mg/ml). Következtetések: A polifenolok és flavonoidok legnagyobb mennyiségben való kivonására a metanolos-vizes (1:1) módszer bizonyult a legjobbnak, viszont az antioxidáns kapacitás a legalacsonyabb értéket mutatta a metanolos-vizes kivonat esetében. Szükséges az antioxidáns kapacitás tesztelése más módszerekkel is, illetve a kivonatok minőségi analízise. Kulcsszavak: Chrysanthemum balsamita var. tanacetoides, polifenolok, flavonoidok, antioxidáns kapacitás, ABTS