Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=162488
MOB:2018/1
Szerzők:Frankó Gábor; Ács Pongrác; Figler Mária
Tárgyszavak:FUTÁS; FOLYADÉKTERÁPIA; VÍZ; DEHYDRATIO; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Sport- és Egészségtudományi Füzetek - 2018. 2. évf. 1. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/sport-es-egeszsegtudomanyi-fuzetek ]


  Amatőr hosszútávfutók folyadékfogyasztásának vizsgálata a dehidratáció tükrében / Frankó Gábor, Ács Pongrác, Figler Mária
  Bibliogr.: p. 58-60. - Abstr. hun., eng.
  In: Sport- és Egészségtudományi Füzetek. - ISSN ISSN 2560-0680,  eISSN 2560-1210. - 2018. 2. évf. 1. sz., p. 46-60. : ill.


Célkitűzés: Vizsgálatunkban arra keressük a választ, hogy a különböző összetételű italok miként befolyásolják a futók teljesítményét, és szervezetük dehidratációs szintjét egy maratoni (42 km), vagy félmaratoni (21 km) táv lefutása alatt. Anyag és módszerek: A vizsgálatba 40 főt vontunk be, akik 21 km-es futóversenyen vettek részt. A futókat edzettségi állapotuk alapján két csoportba soroltuk. Az "edzett" csoportba azok a futók kerültek, akik heti 30 km felett, a "nem edzett" csoportba azok, akik kevesebb, mint 30 km-t futnak hetente. Mindkét csoportból kiválasztottunk 10-10 főt, akik sportitalt, és 10-10 főt, akik vizet fogyasztottak a verseny alatt. A futás alatt a versenyzők azonos mennyiségű folyadékot fogyaszthattak. A vizsgálat első részében kitöltettünk a futókkal egy 29 kérdéses kérdőívet, ahol rákérdeztünk a futók edzettségi szintjére, ismereteire a dehidratációval kapcsolatban, illetve hogy tapasztalták-e már a dehidratáció tüneteit futás közben. A vizsgálat másik részében vizeletmintát vettünk futás előtt és után, valamint vizsgáltuk a testösszetételeket, a szervezet folyadékmennyiségét és annak változását. A kapott eredményekből megpróbáltuk meghatározni, hogy a sportolók szervezete a különböző italok fogyasztása mellett mennyire dehidratálódik a verseny alatt. Eredmények: A vizsgálatban a sportitalt fogyasztó futók 80 %-a mind az "edzett", mind a "nem edzett" csoportban jobb teljesítményről, kevesebb dehidratációs tünetről számolt be, mint a vizet fogyasztók a félmaraton lefutását követően. Ezeket az eredményeket a kérdőívek kiértékeléséből tudtuk meg. A testösszetétel vizsgálat is azt támasztotta alá, hogy a sportitalt fogyasztók szervezete kevésbe volt kiszáradva (a folyadékvesztés nem érte el a testsúly 1%-át). A vizet fogyasztó sportolók 100 %- ánál kimutathatók voltak a dehidratáció különböző jelei, és akadtak olyan futók is, akiknél a dehidratáció hagyományelérte a veszélyes szintet (a folyadékvesztés elérte a testsúly 5%-át). A vizelet fajsúly vizsgálata is hasonló ös.szefüggést mutat. Azon futóknál, akik csak vizet fogyaszthattak, szignifikáns (p<0.05) volt a vizelet fajsúlyának emelkedése.  Kulcsszavak: dehidratáció, futás, félmaraton, izotóniás ital, víz