Élelmiszerek NI-tartalma és a nikkel humánélettani szerepe / Szabó S. András
Bibliogr.: p. 178. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2017. 15. évf. 3. sz., p. 174-178. : ill.
A nikkel nehézfém mikroelem, a periódusos rendszerben az ún. vascsoport tagja. Kémiailag hasonló a vascsoport másik 2 eleméhez, a vashoz és a kobalthoz. A nikkel biológiai szerepének tisztázása - elsősorban növényélettani szempontból - további vizsgálatokat igényel. Ugyanis a 70-es évek óta a Ni bizonyítottan az esszenciális elemek közé sorolható állat- és humánélettani szempontból. Ugyanakkor a növények számára a koncentráció-eloszlás mérésén alapuló vizsgálataink szerint nem létfontosságú. Miután az esszenciális és a nem létfontosságú mikroelemeknek az egészséges szervezeten belüli koncentráció-eloszlása jelentős eltérést mutat, ez a tény felhasználható a vizsgált mikroelem biológiai szerepének meghatározására. A létfontosságú elemeknél ugyanis eléggé szűk a koncentráció-tartomány, és a mérhető koncentrációértékek normál (Gauss-féle) eloszlást mutatnak. Humánélettani szerepét illetően megemlítendő, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás estén sem hiánya, sem toxikus hatása nem fordul elő, az élelmiszerekből felvett napi mennyiség általában 1,0 mg alatti érték. Kulcsszavak: állati élelmiszer, biológiai szerep, esszencialitás, napi szükséglet, növényi élelmiszer