Hevítetlen és hevített napraforgó étolaj karcinogenezisben betöltött szerepének vizsgálata állatkísérletes tesztrendszerben / Koczka Viktor [et al.]
Bibliogr.: p. 116-117. - Abstr. hun., eng.
In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2017. 8. évf. 2. sz., p. 108-117. : ill.
Az étkezési olajok és zsiradékok fontos szerepet töltenek be a humán táplálkozásban, napjainkban újrafelhasználásuk bevált gyakorlat. Irodalmi adatok szerint a hevített, illetve többszörösen hevített zsiradékok potenciálisan egészségkárosítóak, rizikótényezői lehetnek több, nem fertőző krónikus betegségnek is. Vizsgálatunk során csoportonként 6-6 db, 12 hetes korú CD-1 egeret használtunk. Az állatokat 4 csoportra osztottuk fel (n=24). A csoportokban a nemek megoszlása egyenlő volt. Az egerek napraforgó étolajat (NE) kaptak 1 cm3-t, 90 napon át, heti két alkalommal, gyomorszondán keresztül, délután, hevítetlen, 1x hevített vagy 10x hevített formában, a kontroll csoport vizet kapott. A felsoroltakon kívül vizet és standard rágcsálótápot ad libitum fogyasztottak. A 90. napon cervicalis dislocatiot követően a kísérleti állatok szerveit kiemeltük, biopsziát követően, Trizol protokoll szerint total RNS-t izoláltunk. Az állatok máj- és vastagbélszövetéből Q-RT-PCR-el határoztuk meg a ciklooxigenáz-2, lipoxigenáz-5 és a lipoxigenáz-12 enzimeket kódoló gének mRNS expresszióját. A statisztikai elemzést SPSS 22.0 programmal végeztük, ANOVA tesztet és post-hoc elemzéseit alkalmazva. A génexpressziós mintázatokban mindkét szerv szöveteinek esetében találtunk eltérést a kontroll csoporthoz képest. A ciklooxigenáz-2 génexpressziója szignifikáns eltérést mutatott a vastagbélben a NE hevítetlen (p<0,05), valamint az NE 1x és NE 10x (p<0,001) csoportokban, míg a májban a NE 1x (p<0,001) és NE 10x (p<0,05) csoportokban. A lipoxygenase-5 génexpressziója szignifikáns eltérést mutatott a vastagbélben a NE hevítetlen (p<0,001), a NE 1x (p<0,05; p<0,001) és a NE 10x (p<0,001), míg a májban a NE, 1x (p<0,001) csoportokban. A lipoxygenase-12 génexpressziója szignifikáns eltérést mutatott a vastagbélben a NE hevítetlen, NE 1x (p<0,05), valamint NE 10x (p<0,001) csoportokban, míg a májban a NE hevítetlen (p<0,001) és a NE 1x (p<0,05) csoportokban is. A napraforgó étolaj újrahevített formában, de bizonyos esetekben már hevítetlen állapotban is növelte az egerek májában és vastagbelében olyan géntermékek expresszióját, amelyek szintje számos daganatos megbetegedésben szignifikánsan emelkedett értéket mutat. Kulcsszavak: újrahevítés, génexpresszió, ciklooxigenáz, lipoxigenáz