Táplálékallergiák és -intoleranciák kezelési lehetőségei / Hidvégi Edit
Bibliogr.: p. 112. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2017. 11. évf. 4. sz., p. 109-112. : ill.
A táplálékallergiák eliminációs diétás kezelését csak a biztos diagnózis felállítása után kezdjük el. Az ételallergiás tünetek oki kezelésére e mellett egyes esetekben alkalmazható a hiposzenzibilizálás, amelyet anti-IgE-védelemben nagyobb biztonságban adhatunk. OAS esetén az allergénre kifejtett hőhatás eredményes lehet az epitóp konformáció-változása révén. Ilyen betegeknél a keresztreagáló növény elleni immunterápia is tünetcsökkenést eredményezhet. Tüneti szerként antihisztamint, szteroidot, antireflux kezelést alkalmazhatunk - általában csak részleges eredménnyel. A korábban használt per os kromoglikátok elvesztették szerepüket.