Üdülés és egészségmegőrzés - táplálkozás egészségügyi és rekreációs szempontok alapján végzett étlap vizsgálat a balatonkenesei honvéd üdülőben / Kenessey Fanni, Sótér Andrea, Razsó Zsófia
Bibliogr.: p. 47-48. - Abstr. hun., eng.
In: Honvédorvos. - ISSN 0133-879X. - 2015. 67. évf. 3-4. sz., p. 37-48. : ill.
A honvédelmi üdültetés mindenkori célja, hogy az igényjogosultak részére az optimális üdülési feltételek biztosításával elősegítse a megfelelő egészségi (pszichikai és fizikai) állapotuk fenntartását, illetve helyreállítását. Az egészségi állapot megtartásának egyik pillére a kiegyensúlyozott változatos táplálkozás. Jelen munkánkban azt vizsgáltuk, hogy a balatonkenesei honvédüdülő étlapja mennyiben felel meg a korszerű táplálkozás egészségügyi szempontoknak. A Nutricomp Étrend és Tápanyagszámító Program használatával elvégeztük a jogszabályban meghatározott élelmezési norma felülvizsgálatát, 10 főzési nap menüsorának és 1 főzési nap nyersanyag kiszabat elemzése alapján. Megállapítottuk, hogy bár az ételek változatossága és választhatósága megfelelő, azonban a napi energia bevitel szükségtelenül magas. Az egészségtudatos vendégigény és a táplálkozás élettani szempontjából is fontos az elfogyasztott ételek tápanyag tartalmának pontos ismerete, mind az egészségi állapot és az (ideális) testsúly megtartása, mind az egyén fizikai aktivitásán alapuló energia-egyensúly megtartásának céljából.