A 2015-ös holland élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlások / Csengeri Lilla
Bibliogr.: p. 9. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2017. 26. évf. 1. sz., p. 6-9.
A Holland Egészségügyi Tanács (the Health Council of the Netherlands) 2015 novemberében új táplálkozási ajánlást fogalmazott meg. Célkitűzésük volt, hogy teljes mértékben élelmiszer-alapú táplálkozási útmutatást nyújtsanak a holland lakosság számára. Az új ajánlás huszonkilenc szakirodalmi áttekintésen alapul, amelyek olyan randomizált, kontrollált vizsgálatokat és prospektív, kohorsz vizsgálatokat összegeztek, amelyek tápanyagokat, élelmiszereket, diétákat és a tíz fő idült betegség (koszorúér-betegség, szélütés (sztrók), szívelégtelenség, cukorbetegség, emlő-, vastagbél- és tüdőrák, idült obstruktív tüdőbetegség (COPD), demencia és depresszió) kockázatait vizsgálták. Általános, táplálkozási irányelvként fogalmazták meg a több növényi és kevesebb állati eredetű élelmiszer fogyasztását. Tizenöt egyedi ajánlást dolgoztak ki, ebből kilenc a hüvelyesekre, az olajos magvakra, a húsokra, a tejre és a tejtermékekre, a gabonafélékre, a zsírokra és az olajokra, a teára, a kávéra és a cukortartalmú italokra vonatkozik, három pedig a zöldségekre és a gyümölcsökre, a halra és az alkoholtartalmú italokra. A sóval kapcsolatos iránymutatás megmaradt a 2006-os ajánlásnak megfelelően. Az étrend-kiegészítőkre vonatkozóan is megfogalmaztak egy különálló ajánlást.