A praxisközösségi működés tapasztalatai a dietetikus szemszögéből / Henter Izabella [et al.]
Bibliogr.: p. 51. - Abstr. hun., eng.
In: Népegészségügy. - ISSN 0369-3805. - 2017. 95. évf. 1. sz., p. 47-51. : ill.
Az Alapellátás-fejlesztés Modellprogram keretében a praxisközösségek mindegyikét további felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakemberek is segítik. A projekt zárásaként a dietetikai szolgáltatás/gondozás hatékonyságának mérésére kontroll bevonása mellett lakossági kérdőíves adatfelvétel történt, a diabéteszes, obes, hipertóniás és ischaemiás szívbetegek csoportjában. A dietetikai tanácsadás hatására mindegyik betegcsoportban szignifikáns javulás következett be a testtömeg-index, a haskörfogat, az étkezések gyakorisága, a folyadékfogyasztás, az energiabevitel, a zöldség-, gyümölcsfogyasztás, a zsiradékválasztás tekintetében. A táplálkozási ismeretek javultak az intervenciós csoportban, bár mára kiinduláskor is jobbak voltak a kontrollénál. Az egészség attitűd, a helyes táplálkozás, a cukor-édesség fogyasztás az intervenció mellett pozitív irányba változott, míg az ideális testtömeggel kapcsolatban nem volt értékelhető eltérés egyik csoportban sem. Szignifikánsan javultak az SF-1 2 életminőség adatai azoknak, akik rendszeresen dietetikai tanácsadásban részesültek, valamint a diabétesz, az elhízott és az ISZB csoportban a vérlipidek HDL és koleszterinszint szignifikánsan javultak. Az étrendi napló rendszeres vezetése minden csoportban jelentősebb javulást eredményezett.