A glutén bevezetésének időpontja és a coeliakia kockázatának kialakulása : új ESPGHAN ajánlás / Polgár Marianne
Bibliogr.: p. 96.- Abstr. hun.
In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2016. 15. évf. 2. sz., p. 96.
A coeliakia a gabonafélék, a búza, árpa, rozs, zab glutén prolamin frakciójának fogyasztása kapcsán kóros immunválasz következtében kialakuló, permanensen megmaradó, autoimmun kórkép, amely HLA DQ2 és/vagy DQ8 pozitív egyéneknél jön létre. Gyakorisága 1-3%, de családi előfordulás (apa, anya, testvér) esetén ez a szám 10-15%. Az utóbbi években a coeliakiára specifikus szerológiai markerek vizsgálatának elterjedésével a coeliakia egyre nagyobb számban kerül felismerésre nemcsak gyermek, de felnőttkorban is. Az utóbbi években próbálkozások történtek a coeliakia, az ehhez társuló 1-es tipusú diabetes mellitus és a gabonaallergia megelőzésére.