Táplálási nap az Ortopédiai Klinikán / Bartha Kinga, Pásztor Melánia Aletta
Bibliogr.: p. 32. - Abstr. hun., eng.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2016. 25. évf. 1. sz., p. 30-32. : ill.
A klinikai gyakorlatban a tápláltsági állapot rizikószűrése mellett ritkán mérik fel a páciensek táplálékfelvételét. Az évente megrendezésre kerülő Táplálási Napot (Nutrition Day) két alkalommal (2010 és 2014) is megszerveztük a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikán, felmérve a betegek tápláltsági állapotát, étvágyát, az adott napon elfogyasztott ebéd mennyiségét és a kórházi ételeken kívül elfogyasztott élelmiszereket. A klinikán öszszesen 98 beteg töltötte ki a Nutrition Day kérdőívet. Az eredmények (2010 és 2014-ben is) azt mutatják, hogy a betegek csaknem egyharmada fogyott a Táplálási Napot megelőző három hónapban, s 2014-ben ugyanennyien fogyasztották el az ebédet a felmérés napján. Akik kevesebbet ettek, nagyrészt azzal indokolták, hogy nem volt étvágyuk, vagy egyéb okok miatt hagyták ki ezt az étkezést.