Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=118740
MOB:2015/4
Szerzők:Sárközi Eszter; Figler Mária; Szabó Zoltán
Tárgyszavak:IBD; GONDOZÁS
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2015. 6. évf. 2. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  A krónikus gyulladásos bélbetegségek gondozásának eredményesség-vizsgálata / Sárközi Eszter, Figler Mária, Szabó Zoltán
  Bibliogr.: p. 118. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2015. 6. évf. 2. sz., p. 108-118. : ill.


Bevezetés: A gyulladásos bélbetegségek egyre gyakrabban jelennek meg az egész világon. A betegség kezelésével teljes gyógyulás nem érhető el. Vizsgálatunk célja a kórházi ellátásban részesülő gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő betegek táplálkozási szokásainak és betegségpercepciójuknak a felmérése. Célunknak tűztük ki, hogy egyéni tanácsadás segítségével hozzájárulunk a betegek életminőségének javításához. Vizsgálati anyag és módszer: Prospektív kutatásunkhoz egy internetes közösségi oldalról 77 beteget toboroztunk. Őket nem részesítettük egyéni, dietetikai tanácsadásban. 20 beteget személyesen a pécsi Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikáján kerestem meg két alkalommal és tanácsadást tartottam nekik 2014 októberétől- 2015. februárig. Kizártuk azon betegeket, akiknél nem diagnosztizáltak gyulladásos bélbetegséget, illetve akik hiányosan töltötték ki a kérdőívet. Két találkozás során az edukált betegekkel kitöltettem a saját, általunk szerkesztett táplálkozási és az EQ-5D-Y validált, életminőséget vizsgáló kérdőívet. Ezen kérdőívek felkerültek a közösségi csoportba is, ahol egyszeri alkalommal válaszoltak a kérdésekre. Az SPSS szoftvercsomag segítségével statisztikailag elemeztük a válaszokat. Gyakorisági vizsgálatokat és kétmintás T-próbát használtunk. A szignifikancia szintet megválasztottuk: p<0,05. Eredmények: A táplálkozási szokásokban pozitív változásokat figyeltünk meg a dietetikai tanácsadás után (halfogyasztás, zsiradékok, felvágottak kiválasztásánál). A két találkozásnál bejelölt EQ-5D-Y kérdőív adatait összevetve szignifikáns különbséget mutattunk ki a munkahelyre és iskolába járás, valamint a szabadidős tevékenységek esetében (p=0,042) és a saját állapot megítélésében (p=0,001). Következtetések: A betegek betegségpercepcióját illetően a mindennapi tevékenységekben és a betegek saját állapotuk megítélésében a dietetikai tanácsadás sikeresnek mondható. Így az IBD betegek kezelésénél a rendszeres dietetikai munka fontos pillére a gyógyítás folyamatának.