Aminosavak az egészséges táplálkozásban / Gáspár Róbert
Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun.
In: Gyógyszerészek Lapja. - ISSN 2063-4722. - 2015. 4. évf. 4. sz., p. 12-13.
Az átlagos magyar étrend az egészség szempontjából nem túl kedvező. Nagyon magas a telített zsír fogyasztás, a felmérések szerint ez meghaladja a napi 140 g-ot, pedig a nemzetközi ajánlások csak napi 100 g-ban maximálják az állati zsírok bevitelét. Magas a finomított cukor bevitel (100 g/nap). Kevés víz, viszont sok alkohol fogy. Alacsony a rostbevitel a kevés zöldség- és gyümölcs fogyasztásunk miatt. Nagyon sok a húsfogyasztás, pedig 50-100 évvel ezelőtt valóban csak az ünnepnapi asztalon volt húsos étel. Ha összevetjük a mai magyar étkezési szokásokat az 1950-es években képest, akkor is megdöbbentő a kép. Négyszer annyi sertéshúst, háromszor annyi szárnyas húst és kétszer annyi marhahúst eszünk, mint 60-70 évvel ezelőtt. A sajtfogyasztás két és félszeresére, a tojásfogyasztás kétszeresére nőtt. A napi energia-bevitel majdnem megduplázódott annak ellenére, hogy a napi fizikai aktivitás jelentősen csökkent. Évente 36 kg cukrot eszünk meg fejenként, ami másfélszerese az 50-es évekbeli fogyasztásnak.