Az egészségtudatosság néhány elemének vizsgálata kőbányai vendéglátóipari intézményekben / Huszka Péter, Dernóczy Polyák Adrienn, Huszkáné Pénzes Adél
Bibliogr.: p. 24-25. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2014. 55. évf. 5-6. sz., p. 14-25. : ill.
Felgyorsult világunkban az emberek italfogyasztási szokásai is folyamatosan átalakulnak, időről-időre újabb trendek tűnnek fel, melyeket akarva-akaratlanul követünk. Magyarországon az egészséges életmód is ilyen divatossá váló trend. Valóban így van ez? Vizsgálatunk során a primer kutatás módszerével arra kerestük a választ, hogy a budapesti kocsmákban érződik-e az egészséges életmód hatása? A vizsgált helyeken a sörfogyasztás dominál, ugyanis a megkérdezettek csaknem 45%-a naponta, vagy legalább kétnaponta fogyasztja a "folyékony kenyeret". Ha ehhez a heti 1-2 alkalommal fogyasztókat is hozzáadjuk, akkor 60%-ot meghaladó értéket kapunk. A tömény italok fogyasztása is magasnak mondható, hiszen a kérdőívet kitöltők közül csaknem minden harmadik (29,4%) fogyasztja naponta, vagy legalább kétnaponta. Mindezen adatok tükrében kijelenthetjük, hogy az egészséges életmód távol áll a kocsmalátogató közönség életmódjától. Világossá kell válnia annak is, hogy mivel az ismeretterjesztés nem elégséges, az érintettek aktív bevonása nélkül a probléma nem megoldható.