Az egységes élelmiszerlánc-felügyelet, hatósági kontroll az élelmiszerláncban Magyarországon / Nagy Tünde [et al.]
Bibliogr.: p. 29. - Abstr. hun., eng.
In: Focus Medicinae. - ISSN 1419-0478. - 2014. 16. évf. 3. sz., p. 25-29. : ill.
Az egységes élelmiszerlánc-felügyelet alapvető célja a fogyasztók egészségének megőrzése, az élelmiszer-biztonság megteremtése és fenntartása a "termőföldtől az asztalig". A hatósági felügyelet az élelmiszerlánc teljes területén, - a talajvédelemtől a növény- és állategészségügyön át a vendéglátásig - folyamatosan megvalósul, ahol az ellenőrzések kockázatbecslésen alapuló termék-, tevékenység- és létesítményellenőrzési tervek alapján történnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NEBIH) célja a minél tökéletesebb élelmiszerlánc-felügyelet kialakítása, amely képes garantálni az alapvető célok teljesülését. A közlemény röviden és átfogóan mutatja be a NÉBIH, valamint szakmai irányításával a megyei kormányhivatalokban működő mezőgazdasági szakigazgatási szervek által végzett hatósági munkát.