Coeliakia - betegség, életforma vagy divatdiéta? / Pálfi Erzsébet
Bibliogr.: p. 7. - Abstr. hun.
In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2014. 24. évf. 6. sz., p. 3-5. : ill.
A coeliakia genetikai alapon, környezeti provokációra kialakuló autoimmun betegség, ami a vékonybél bolyhainak pusztulásával és számos extraintesztinális tünettel, valamint társbetegségekkel jár. A provokáló ágens az egyik búzafehérje, a glutén, valamint az árpában lévő hordein és a rozsban található secalin. A glutén, mint kiváltó faktor, manapság más tünet együttesek kapcsán is felmerül. A búzaallergiások, a nem coeliakiás glutén érzékenyek (NCGS), valamint az irritabilis bélszindrómások is gluténmentes diétát tartanak sokszor szükségtelenül, korrekt, orvosi diagnózis nélkül. Éppen ezért szükséges a dietetikusi gyakorlat során az orvosi diagnózishoz ragaszkodni, és ez alapján meghatározni az étrendet. A coeliakia terápiája változatlanul a gluténmentes étrend, azonban annak szigorúsága mindig a betegség típusához, a beteg küszöbdózisához alkalmazkodik, így biztosítva a jobb életminőséget. A glutén a 14 jelölés köteles allergén egyike, így ez év végétől nem csak a csomagolt élelmiszereken tüntetik fel, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazási helyen csomagolt termékeken, a közétkeztetés és vendéglátásban az étlapokon is jelölik. Ezen kívül a coeliakia azon kevés betegségek egyike, amelyre konkrét prevenciós ajánlás létezik.