Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=113874
MOB:2014/4
Szerzők:Pálfi Erzsébet
Tárgyszavak:COELIAKIA; DIÉTA
Folyóirat:Védőnő - 2014. 24. évf. 6. sz.
[https://www.mave.hu/index.php?p=20]


  Coeliakia - betegség, életforma vagy divatdiéta? / Pálfi Erzsébet
  Bibliogr.: p. 7. - Abstr. hun.
  In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2014. 24. évf. 6. sz., p. 3-5. : ill.


A coeliakia genetikai alapon, környezeti provokációra kialakuló autoimmun betegség, ami a vékonybél bolyhainak pusztulásával és számos extraintesztinális tünettel, valamint társbetegségekkel jár. A provokáló ágens az egyik búzafehérje, a glutén, valamint az árpában lévő hordein és a rozsban található secalin. A glutén, mint kiváltó faktor, manapság más tünet együttesek kapcsán is felmerül. A búzaallergiások, a nem coeliakiás glutén érzékenyek (NCGS), valamint az irritabilis bélszindrómások is gluténmentes diétát tartanak sokszor szükségtelenül, korrekt, orvosi diagnózis nélkül. Éppen ezért szükséges a dietetikusi gyakorlat során az orvosi diagnózishoz ragaszkodni, és ez alapján meghatározni az étrendet. A coeliakia terápiája változatlanul a gluténmentes étrend, azonban annak szigorúsága mindig a betegség típusához, a beteg küszöbdózisához alkalmazkodik, így biztosítva a jobb életminőséget. A glutén a 14 jelölés köteles allergén egyike, így ez év végétől nem csak a csomagolt élelmiszereken tüntetik fel, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazási helyen csomagolt termékeken, a közétkeztetés és vendéglátásban az étlapokon is jelölik. Ezen kívül a coeliakia azon kevés betegségek egyike, amelyre konkrét prevenciós ajánlás létezik.