A táplálkozás hatása a teljesítőképességre expedíción részt vett hegymászóknál / Szekeresné Szabó Szilvia, Balázsevitsné Tamás Brigitta, Armbruszt Simo
Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2014. 23. évf. 2-3. sz., p. 6-8. : ill.
Több ezer méter magasságban a hegymászónak meg kell küzdenie a szélsőséges időjárással, az oxigénhiányból adódó, számtalan tünettel, valamint a fokozott, testi igénybevétellel. Célunk volt megismerni: milyen szem-pontok szerint választanak táplálékot a hegymászók, s mennyiben járul hozzá a megfelelő táplálkozás a teljesí-tőképesség fenntartásához ilyen, extrém környezetben? Vizsgálati módszerként az interjúkészítést választottuk. Elektronikus úton kértük több, hazai hegymászó egyesület és ismert hegymászó segítségét. Összesen tizennégy hegymászóval készítettünk interjút, a nemek arányának megoszlása szerint négy nővel és tíz férfival. A felkészülés alatti táplálkozás eredményei azt mutatják, hogy nincs számottevő különbség a szokványos táplálkozásukhoz képest, s az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit követik. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az energiafelvétel nem optimális, ezért szinte minden esetben számottevő testtömegcsökkenés volt tapasztalható. Az oxigénhiány, a nem megfelelő akklimatizáció miatt támadó rosszullét és a vele járó étvágytalanság nagymértékben hozzájárul az elégtelen energiafelvételhez.