Gluténszenzitivitás, az új gluténasszociált kórkép / Bajor Judit
Bibliogr.: p. 96. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Belorvosi Archivum. - ISSN 0133-5464. - 2014. 67. évf. 2. sz., p. 93-96.
Gluténszenzitivitásról akkor beszélünk, ha gluténtartalmú étel fogyasztása után gyomorbél rendszeri és extraintestinalis tünetek lépnek fel, és ezek hátterében coeliakia és búzaallergia kizárható. A klinikai kép az irritábilis bél szindróma hasmenéses formájához hasonló, egyes szerzők meg is kérdőjelezik önálló kórképként való létezését és a glutén kizárólagos szerepét a panaszok kiváltásában. A diagnózis a klinikai tüneteken és azok gluténfüggő természetén alapul. Patomechanizmusa nem ismert, immunmediált, de nem autoimmun és nem allergiás kórképnek gondoljuk. A coeliakiától eltérően nincs szoros HLA-asszociáció és nem ismerünk specifikus szerológiai markert. Mivel nem jár a vékonybél-nyálkahártya károsodásával, prognózisa kedvező, nem ismertek malignus szövődmények. A gluténfüggő kórképek között új entitásként megjelenő gluténszenzitivitással kapcsolatban azonban számos kérdés vár még tisztázásra.