Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=111412
MOB:2014/2
Szerzők:Hidvégi Edit
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; DIAGNÓZIS
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2014. 13. évf. 2. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  A táplálékallergia oka, diagnosztikája, kezelése / Hidvégi Edit
  Bibliogr.: p. 63. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2014. 13. évf. 2. sz., p. 60-63. : ill.


A csecsemő-kisdedkorban gyakoribb a táplálékallergia előfordulása, mint a későbbi életkorokban. Jellemző allergének a tej, a tojás, a szója, a búzafehérje, amelyek bőr, légúti és gasztrointesztinális tüneteket provokálnak. A korai reakciók IgE mediálta mechanizmus révén jönnek létre, bőrpróbával vagy specifikus IgE-szint meghatározással diagnosztizálhatóak. A késői reakciók nem IgE mediálta formában alakulnak ki, csak ételterheléses vizsgálattal bizonyíthatóak. Kezelésükben az egyetlen célravezető módszer az adott táplálékallergén teljes kihagyása az étrendből. A rendszeres ellenőrzés során a szakértő orvos mondja ki, hogy mikor alakult ki az orális tolerancia, amikortól fogyasztható a korábban allergiát okozó táplálék.