Tejcukor-érzékenység / Banai János
Abstr. hun.
In: Medicus Anonymus. - ISSN 1217-5056. - 2014. 22. évf. 1. sz., p. 14-16. : ill.
A tejcukor-érzékenység az egyik leggyakrabban előforduló étel-intolerancia. Oka a tejcukorbontó enzim, a laktáz hiánya. Sok esetben a jellegzetes tünetek alapján könnyen diagnosztizálható. Az esetek többségében nem nyilvánvaló az összefüggés a változatos tünetek és a tejcukor fogyasztása között. Ilyenkor speciális vizsgálatokkal (H2-kilégzés, laktózterhelés) lehet a diagnózist felállítani. Kezelése a tejcukor elhagyása, vagy jelentős mérséklése a táplálkozásban. Szükség esetén a laktáz enzim pótlására. A laktóz-intolerancia nem összekeverendő a tejfehérje-érzékenységgel, amely valódi ételallergia.