Irritábilis bél szindróma vagy glutén szenzitivitás, egy új entitás a glutén asszociált betegségek körében / Bajor Judit
Bibliogr.: p. 212. - Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2014. 19. évf. 4. sz., p. 209-212.
A glutén asszociált kórképek közt a közelmúltban új entitás jelent meg: a nem coeliakiás glutén szenzitivitás. Jellemzője, hogy glutén tartalmú étel fogyasztása után röviddel gasztrointesztinális tünetek lépnek fel, és ezek hátterében coeliakia és búza allergia kizárható. Számos extraintestinalis elsősorban idegrendszeri, mozgásszervi és bőr - manifesztáció és általános tünet is kapcsolódik hozzá. A klinikai kép az IBS hasmenéses formájához hasonló, egyes szerzők meg is kérdőjelezik önálló kórképként való létezését és a glutén kizárólagos szerepét a panaszok kiváltásában. Bár a jelenség megismerésével az ételalkotórészek és a bélrendszer kapcsolatának egy újabb mozaikja kerülhet a helyére, a kórkép gyakoriságával, patomechanizmusával, diagnosztikai markereivel, prognózisával, természetes lefolyásával kapcsolatban számos kérdés vár még tisztázásra.