Konyhasók káliumtartalmának vizsgálata / Andrási Dávid, Mátyás Berény András, Kovács Béla
Bibliogr.: p. 169. - Abstr. hun., eng.
In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2013. 59. évf. 4. sz., p. 163-170. : ill.
Az egészségtudatos táplálkozás szemléletének terjedésével az élelmiszereket alkotó komponensek szerepe és fontossága a fogyasztók számára is köztudottabbá válik. A rendelkezésre álló információk alapján sok esetben félreértelmezések is előfordulnak, melyeknek legjobb terjesztő közege a világháló. Néhány éve egy olyan híresztelés terjedt el a hazai weboldalakon, miszerint a kereskedelmi forgalomban kapható konyhasók nátrium-klorid tartalma kálium-kloriddal helyettesített. Vizsgálataink során 23 csomag - nem nátriumszegény - konyhasó káliumtartalmát határoztuk meg. Eredményeink alapján a kálium-tartalom általában 1 g/kg alatti, ami alól három csomag só volt kivétel: az egyik KCl-al és KF-al dúsított (káliumtartalma 6,17+-0,61 g/kg). A másik két esetben a káliumtartalom kevéssel haladta meg az 1 g/kg értéket. A 23 minta káliumtartalma 13,7-6165 mg/kg között változott, ami kálium-kloridra vonatkoztatva 0,003-0,616% közötti tartományt jelent. Következtetésképpen elmondható, hogy az általunk vizsgált konyhasók esetén a KCl-al történő NaCl helyettesítés híre alaptalan, ez csak nátriumszegény étrendet tartók számára gyártott nátriumszegény sók esetén fordulhat elő, ami jelölve van.