A Q10-koenzim és az omegazsírsavak szerepe a kardiovaszkuláris étrendi terápiában és prevencióban / Vági Zsolt, Lelovics Zsuzsanna, Figler Mária
Bibliogr.: p. 304-305. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2013. 11. évf. 4. sz., p. 301-305. : ill.
Kutatások igazolták, hogy a Q10-koenzim plazmakoncentrációja a mortalitás független előjelzője krónikus szívelégtelenségben. Az alacsony Q10-koenzimszint hátrányos e kórkép hosszú távú prognózisa szempontjából. Bebizonyosodott, hogy a Q10-koenzim jelentősen csökkenti az atherogén potenciált, ugyanis megakadályozza a keringő LDL-koleszterin oxidációját, ezzel kivonja az érelmeszesedés patogeneziséből. Metaanalízisek eredményei alapján az emelkedett vérnyomást 17/10 Hgmm-rel csökkentheti. Az omega-zsírsavakat újabban F-vitaminként is megemlítik, ezzel is jelképezve fontosságukat. A kardiovaszkuláris étrendi intervencióban főleg az omega-3 zsírsavaknak van szerepe, de az omega-6 zsírsavak jelentősége sem elhanyagolható. A halolajból kivont omega-3 zsírsavak jelentős hypotrigliceridaemiás hatással rendelkeznek, valamint enyhe, dózisfüggő hipotenzív hatásuk van, ami függ a hipertenzió mértékétől. Az omega-3 zsírsavak képesek csökkenteni a vérlemezke-aggregációt, az alvadási idő enyhe hosszabbítása mellett. Néhány eredmény amellett szól, hogy a halolajkapszula-fogyasztás a fibrinolízist is gyorsítja. Több kutatás beszámol arról, hogy az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a hirtelen szívhalál előfordulásának rizikóját, közvetlenül a myocardiumra hatva. Szintén az ateroszklerózis kialakulását csökkenti, hogy befolyásolják a gyulladásos mediátorok metabolizmusát, az interleukineken és a tumor nekrózis faktor-a-n keresztül. Az omega-zsírsavak az LDL-koleszerin oxidatív státusára is hatással vannak, ez azonban még nem tisztázott pontosan.