Iszkémiás szívbetegségben szenvedő cukorbetegek étrendjének gyakorlati megvalósítási lehetőségei / Németh Zsófia, Udofia-Balázs Brigitta, Páder Katalin
Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2013. 22. évf. 2-3. sz., p. 28-31. : ill.
Összességében elmondható, hogy a cukorbeteg minden kategóriában találhat magának diétájába beilleszthető termékeket, de olykor több boltba is be kell térnie beszerzésükért. Meglehetősen nehéz az eligazodás a hatalmas árukínálat, valamint a nem mindig egyértelmű címkézés miatt. Az információk begyűjtését a túl apró betűs kiírás akadályozhatja, s ezt a betegség szövődményeként kialakuló látásromlás súlyosbíthatja. A megvalósításhoz mindenképpen szükség van a beteg akaratára és kitartására, valamint a tudatos életmódra való áttérésre. Még ha a beteg szándéka meg is van, sajnos, nagyon könnyen "félrenyúlhat", mert akár egy márkán belül is változik a termék összetétele (például a halkonzervek- és a gyümölcslevek cukortartalma, a roppanós kenyerek rosttartalma), vagy mert a diétában felhasználható keksz miatt be kell mennie az édességes pultok közé, ahol rengeteg kísértésbe ejtő termék van a polcokon. Elmondható, hogy ha a beteg egyéb szempontokat is figyelembe szeretne venni, egyebek között társbetegséget (például laktózintoleranciát) vagy egyéni igényt (biotermékek választását), akkor is módjában áll a diétát betartani.