A megújuló táplálkozástudomány / Biró György
Bibliogr.: p. 61-62. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2013. 57. évf. 2. sz., p. 52-62. : ill.
A táplálkozás és az egészség kapcsolata ősidőktől fogva foglalkoztatta a gondolkodókat. Felismerték, hogy a táplálék egyaránt hozzájárulhat a betegségek gyógyításához és megelőzéséhez. A 18-19. század folyamán a kémia, a biológia tudományának fejlődése a 20. század elejére megteremtette a táplálkozástudomány létrejöttének alapját. Az elmúlt több mint száz év alatt azonban a táplálkozást meghatározó jellemzők jelentősen megváltoztak. Az emberiség lélekszáma hatszorosára nőtt, az élelem előállításának volumene és technológiája átalakult. Ezért határozták meg 2005-ben, a Giesseni Deklarációban az új táplálkozástudomány feladatait, amelyek a biológiai alapokon túlmenően a táplálkozás társadalmi, gazdasági és környezeti összefüggéseit is magukban foglalják. Az ennek megfelelő holisztikus szemlélet megvalósítása, a kialakuló új eszközrendszer felhasználásával a következő évek nagy kihívását jelenti.