Biodízel előállításra felhasznált kukoricaolaj és sárgazsír karcinogenezisben betöltött szerepének állatkísérletes vizsgálata különböző mRNS-ek és miRNS-ek kifejeződésének mérésével / Szele Eszter [et al.]
Bibliogr.: p. 181-182. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2012. 9. évf. 3. sz., p. 173-182. : ill.
Háttér: A biodízelgyártás során felhasznált alapanyagok hatását vizsgáltuk a sejttúlélést szabályozó gének kifejeződésére, Balb/c egereken végzett állatkísérletes modellben. Módszerek: Kukoricaolajjal illetve sárgazsírral dúsítottuk az állatok által fogyasztott tápot, majd 24 órás expozíciót követően a májszövetükben vizsgáltuk a miR-21, miR-27a, miR-34a, miR93, miR-143, miR-146a, miR-148a, miR155, miR-196a, miR-203, miR-205, miR221 és Nfxbl, Mapk8 és K-ras gének expresszióját. Eredményeink: A vizsgált mRNS-ek és miRNS-ek nagy része megváltozott expressziót mutatott azon egerek májszövetében, melyek kukoricaolajat vagy sárgazsírt fogyasztottak, a standard tápot fogyasztó egerekben mért eredményekhez képest. Következtetés: A vizsgált anyagok mind az onkogének mind a tumorszupresszor gének átíródására hatással voltak, mely alapján felmerül potenciális karcinogén hatásuk.