Szív- és érbetegségek kockázatának csökkentése - táplálkozási irányelvek / Zajkás Gábor
Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2012. 10. évf. suppl. A., p. 10-12.
A szív- és érbetegségek kockázata jelentősen csökkenthető egészséges táplálkozással és életmóddal. Kérdés, mennyire ismertek ezen irányelvek a lakosság körében. Az első ajánlás a változatosság jelentőségéről szól, a második az energiaegyensúly és az ideális testtömeg megtartásának CVD kockázatát csökkentő hatására figyelmeztet. Ezután kerül sor a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, majd az elegendő élelmirost-bevitel fontosságára. Ezt követi a hozzáadott cukor jelentős korlátozásának, majd a rendszeres n-3 zsírsav-bevitel fontosságának megbeszélése. A telített zsírsavak, a koleszterin, a konyhasó-bevitel csökkentése és a mérsékelt alkoholfogyasztás jelentőségéről szól a befejező 4 ajánlás. Végül a fokozott kockázat esetén alkalmazandó irányelvek zárják az összeállítást.