A kenyérfélék sótartalmának csökkentése / Ari Judit
Bibliogr.: p. 48. - Abstr. hun.
In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2012. 21. évf. 5-6. sz., p. 46-48. : ill.
Az uniós országok adatszolgáltatásai alapján megállapítottam, hogy 2009-hez vagy az azt megelőző évekhez képest a 2010-es adatok kisebb értékeket mutatnak a kenyér sótartalmát illetően. Megállapítható az is, hogy minden országban készítettek stratégiát a kenyér sótartalmának csökkentésére. Franciaországban és Spanyolországban az erre irányuló programokat már az európai uniós keretprogram előtt megkezdték. Portugáliában törvényben szabályozták a kenyér sótartalmát. Ezt megelőzően olyan hatékony felvilágosítási kampányt végeztek, hogy közvetlenül a törvény bevezetése előtt a lakosság 72%-a tisztában volt a túlzott sófogyasztás következményeivel. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet sócsökkentó kampányának köszönhetően az elmúlt években csökkent a kenyér sótartalma, s a Magyar Pékszövetség szerződésben vállalta a kenyér sótartalmának 16%-os csökkentését 2017-ig. A Nyíregyházi Kenyérgyár Kft. önkéntesen 1,5 g/100 g sótartalmat garantált. A kenyér sótartalmának átfogó csökkentése igen össze-tett feladat, hiszen a hosszú távú népegészségügyi kampány során a lakosság hatékony, hiteles tájékoztatásával olyan szemléletváltást kell elérni, hogy a kisebb sótartalmú technológiával előállított termékeket a lakosság elfogadja, megvásárolja, ezzel lehetővé téve a kampányban részt vevő, egészségesebb termékeket előállító cégek piaci fennmaradását.