Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=104138
MOB:2012/4
Szerzők:Csupor Dezső; Szendrei Kálmán
Tárgyszavak:KAROTINOIDOK; GYÓGYNÖVÉNYEK
Folyóirat:Gyógyszerészet - 2012. 56. évf. 11. sz.
[https://mgyt.hu/?s=gy%C3%B3gyszer%C3%A9szet]


  Több mint színanyagok - a karotinoidok : 2. r. / Csupor Dezső, Szendrei Kálmán
  Bibliogr.: p. 679-680. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerészet. - ISSN 0017-6036. - 2012. 56. évf. 11. sz., p. 674-680.


- A jelenlegi piaci súlyukat tekintve legjelentősebb humán alkalmazású karotinoidok a ß-karotin, a likopin, a lutein, a zeaxantin és az asztaxantin. A vegyületek hazánkban étrend-kiegészítőként vannak forgalomban. - Bár antioxidáns hatásuk közös, felhasználási céljuk eltérő: a ß-karotin esetén (az A-vitaminpótlást leszámítva) a rákmegelőző, a likopinnál specifikusan a prosztatarák rizikóját csökkentő, a lutein és zeaxantin esetében az időskori látásromlást lassító, az asztaxantin esetén pedig a szív-érrendszeri központú ajánlások dominálnak, jóllehet eddig még részben hatósági jóváhagyás nélkül. - A feltételezett hatások bizonyítottsági szintje eltérő. Legmeggyőzőbben a lutein és zeaxantin katarakta- és időskori sárgafoltelfajulás-ellenes hatása igazolt, a likopin prosztatarák-megelőző hatásával kapcsolatban vannak (ha nem is nagyon robusztus) bizonyítékok. A ß-karotin esetén a rákmegelőző hatás hiányát (egyes esetekben kockázatot növelő hatást) több tanulmány dokumentálja, az asztaxantin esetén pedig a megfelelő adatok hiánya a gátja a racionális, gyógyászati célú alkalmazásnak. - Étrend-kiegészítőként a karotinoidokat tartalmazó termékek gyógyászati indikációval egyébként sem forgalmazhatóak, de ajánlásukhoz felhasználhatóak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság [European Food Safety Authority (EFSA)] által összeállított, egészségre vonatkozó állítások konszolidált listáján szereplő elemek. Bár az itt szereplő állításoknak még csak töredékéről született hatósági állásfoglalás, a karotinoidokkal kapcsolatos eddigi döntések többnyire negatívak. A legmeglepőbb, hogy nem találták megalapozottnak a lutein és a zeaxantin látásromlás elleni hatását, de a likopin, a ß-karotin és az asztaxantin esetén is negatív döntések sora született. - A negatív döntések természetesen nem teszik semmissé a vegyületekkel (legalábbis egy részükkel) kapcsolatos kedvező végkimenetelű vizsgálatokat, azonban rámutatnak arra, hogy a hatásosság, pontosabban a feltételezett ok-okozati összefüggés nem bizonyított a hatóság által elvárt mértékben és módon. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a szigorú döntésekkel mennyire nincs összhangban ugyanezen termékek minőségbiztosításával kapcsolatos Európai Uniós szintű nagyon liberális gyakorlat. - Számos ajánlás (köztük a WHO/FAO közös szakértői anyaga) kiemeli ugyanakkor az antioxidáns vegyületeket, köztük karotinoidokat tartalmazó növényi étrend jelentőségét a krónikus betegségek megelőzésében. Ez azonban önmagában nem támasztja alá, hogy az étrend egyes komponensei tisztított, koncentrált formában ugyanezen hatásokat kifejtenék, és annak ellenére, hogy a leginkább megalapozott alkalmazási területek már kirajzolódtak, az étrendben kisebb-nagyobb mennyiségben jelen lévő karotinoidok valós értékének megismeréséhez vezető út még hosszúnak tűnik.