Ízfedési lehetőségek szilárd gyógyszerformák esetén / Szakonyi Gergely, Zelkó Romána
Bibliogr.: p. 90. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2012. 82. évf. 2. sz., p. 81-90. : ill.
Az új, innovatív gyógyszerkészítmények száma gyorsan nő a generikus piacon. Az egyik fontos gyógyszerforma-csoport az ún. szájban széteső készítmények csoportja. Ezen gyógyszerek jellemzője, hogy a gyógyszer nedvességgel érintkezve még a szájban szétesik, és emiatt a vízoldékony komponensek feloldódása azonnal megindul. Mivel a hatóanyagok jelentős része igen keserű, már kevés feloldódott mennyiség is kellemetlen érzetet okozhat. A gyártók ezért különféle ízfedési technológiákat alkalmaznak a hatóanyagok kellemetlen ízének elfedésére, attól függően, hogy a gyógyszerforma tulajdonságai és a hatóanyag optimális biohasznosulása mit kíván meg. A cikkben tudományos és szabadalmi közlemények alapján áttekintjük a fontosabb módszereket, az ízfedésre használt segédanyagok néhány jellemzőjét, és a keserű íz mérésének egy műszeres módszerét.