Kristályosítási eljárások összehasonlító vizsgálata glicin kristályosításánál / Aigner Zoltán [et al.]
Bibliogr.: p. 68. - Abstr. hun., eng.
In: Acta Pharmaceutica Hungarica. - ISSN 0001-6659. - 2012. 82. évf. 2. sz., p. 61-68. : ill.
Munkánkban egy modell anyag, a glicin kristályosítása során vizsgáltuk a különböző kristályosítási eljárások, ezen belül a kristályosítási paraméterek szemcseméretre, szemcseméret-eloszlásra és a részecskék kerekdedségére gyakorolt hatását. A glicin oldékonysági vizsgálata alapján háromféle kristályosítási eljárást alkalmaztunk. Hűtéses kristályosítás során a hűtés sebességének és a keverés fordulatszámának befolyásoló hatását vizsgáltuk. Rátáplálásos technika alkalmazásakor az adagolási sebességet és a keverés fordulatszámát változtattuk. Antiszolvens kristályosítás alkalmazásakor az ultrahangozás különböző ciklus- és amplitudó-értékeinek szemcseméretre gyakorolt hatását tanulmányoztuk. Mindhárom technika esetében 32 teljes faktoriális terv alapján tanulmányoztuk az eljárás során alkalmazott kísérleti paraméterek befolyását a termék minőségére. A faktoriális kísérlet-terv eredményeit statisztikai program segítségével elemeztük. Lézerdiffrakciós és fénymikroszkópos képanalizáló módszerekkel határoztuk meg a szemcseméret-eloszlást és kerekdedséget. A kristályosított termékek polimorfiáját porröntgen készülékkel ellenőriztük. A kristályosított termékek morfológiáját pásztázó elektronmikroszkóp segítségével vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy bizonyos kristályosítási módszerek és alkalmazott paraméterek szignifikáns hatással vannak a termék szemcseméretére, szemcseméret eloszlására. A megváltoztatott szemcseméret, morfológia és kerekdedség ellenére a termékek polimorfiája azonos a kiindulási anyagéval.