A táplálkozás kockázata - túl a főbb tényezőkön / Biró György
Bibliogr.: p. 313-314. - Abstr. hun.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2011. 9. évf. 5. sz., p. 310-314.
A táplálék "üzemanyagot" szolgáltat az ember növekedéséhez, működéséhez, továbbá ezen túlmenően közreműködik az élettani folyamatok szabályozásában, befolyásolja a gének expresszióját, hatással van az egészségi állapotra és a betegségre, valamint szerepet játszik a társadalmi kapcsolatokban és továbbíthat egészségre káros kémiai anyagokat és biológiai ágenseket is. Számos tényezőből tevődik össze a táplálék kockázata: környezeti kontamináció, természetes toxikus ingrediensek, a fogyasztás és felhasználás diszkrepanciája, az alkotórészek egészségi hatása, ártalmas anyagok keletkezése a feldolgozás, ételkészítés során, adalékanyagok, vagy más, hozzáadott anyagok, akár a dúsítás hátrányos következményei stb. Jelen áttekintés célja, hogy azokat az ilyen vonatkozásban kevésbé ismert élelmi összetevőket tekintse át, amelyek a táplálékkal jutnak be a szervezetbe, hátrányosan, vagy éppen kedvezően befolyásolják a biológiai folyamatokat, és amelyeket bármilyen táplálkozási módosításnál - a holisztikus szemlélet jegyében - indokolt figyelembe venni. Hangsúlyozni kell, hogy a következő áttekintés korántsem teljes, valamint nem minden bemutatott összefüggés képvisel elsőrendű evidenciaszintet, de mint felmerülő, átgondolásra késztető problémát érdemes megismerni. Nem kétséges, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás nyújtotta változatos étrend ezekben a vonatkozásokban is határozottan mérsékelheti a kockázatot.