A táplálkozás, mint a kemoprevenció eszköze a daganatmegelőzésben / Wolher Veronika [et al.]
Bibliogr.: p. 187-191. - Abstr. hun., eng.
In: Magyar Epidemiológia. - ISSN 1786-1489. - 2011. 8. évf. 3. sz., p. 175-191. : ill.
A táplálkozás kb. 35-40%-ban játszhat szerepet a rosszindulatú daganatok kialakulásában. Az egyes táplálkozási tényezők különböző daganatok kialakulásáért tehetők felelőssé. Ezek a táplálkozási tényezők sejtszinten, a sejt DNS-ére hatnak, ott visszafordíthatatlan változásokat hoznak létre, malignus folyamatokat indítanak el vagy promóterként szerepet játszanak az iniciált sejt klinikai manifesztációjában. Ezeket a folyamatokat kell még a kezdeteknél elfojtani, vagy még inkább megelőzni és a táplálékokban előforduló kemopreventív ágensek jótékony hatását előtérbe helyezni, valamint a tudatos egészségfejlesztésre, nevelésre hangsúlyt fektetni a ténylegesen egészséges életmód függvényében. A primer prevenció egyik fő kulcseleme a táplálkozás. A táplálkozás és az életmód megváltoztatásával az egyik leghatékonyabb módon lehetne csökkenteni a daganatok kialakulásának gyakoriságát. Fontos szerepet játszik a megelőzésben a növényi eredetű kemopreventív ágenseken kívül az energiabevitel, a makro- és mikronutriensek, a konyhatechnológia, a fizikai aktivitás és maga az életmód is.