Országos táplálkozási felmérés / Arató Györgyi
Bibliogr.: p. 34. - Abstr. hun.
In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2011. 21. évf. 5. sz., p. 33-34.
A felmérés alapján megállapítható, hogy a kisgyermekek táplálkozása gyakran messze elmarad az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás követelményeitől. Már ebben az életkorban tetten érhetők a felnőttekre is jellemző, helytelen táplálkozási szokások azáltal, hogy sokszor ugyanazt az ételt fogyasztják a gyermekek, mint a szüleik. Így nagy az étrendek nátriumtartalma, megjelennek a kényelmi termékek (például a leves- és mártásporok), a gyorséttermi ételek, a látványpékségekben kapható cukrozott, nagy zsírtartalmú pékáruk, illetve jellemző a cukros italok, üdítők és édességek előfordulásának nagy aránya. Továbbá ez a korcsoport az optimális szellemi fejlődés tekintetében érzékeny a vasfelvétel értékére, amely szintén nem kielégítő. Ezeknek a kritikus pontoknak a korai felismerése és "orvoslása" hatékony lehet a gyermekkori túlsúly és elhízás megelőzésében.