Az antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben / Horváth Zoltánné
Bibliogr.: p. 18. - Abstr. hun.
In: Medicus Anonymus. - ISSN 1217-5056. - 2011. 19. évf. 5-6. sz., p. 16-18. : ill.
Az előzőekből világosan kitűnik, hogy a növényi eredetű élelmiszerek (főleg a zöldségek és a gyümölcsök, egyes gabonafélék, fűszerek, olajos magvak, teák, a csokoládé és a vörösbor) tartalmaznak olyan, a szokásos fogyasztás mellett is élettanilag hatékony mennyiségű vegyületeket, amelyek kedvezőek az egészség megtartásában. Funkcionálisan előnyös tulajdonságaikat azonban nem eltúlzott dózisban adagolva, hanem az elfogyasztott élelmiszerrel felvéve képesek kifejteni. Zöldségekből és gyümölcsökből együttesen napi ötszöri fogyasztás javasolt. Epidemiológiai felmérések szerint azoknál, akik kettőnél kevesebb porciót esznek meg, a korai halálozás kockázata 40-50%-kal nagyobb. A szervezetben az antioxidánsok egységes, egymásra épülő rendszert alkotnak, amely legjobban a természetes (gyümölcs, zöldség, gyógynövények) formában való fogyasztáskor érvényesül. A vizsgálatokból levonható az a következtetés, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás antioxidáns, antikarcinogén, gyulladáscsökkentő, összességében egészségvédő és betegségmegelőző hatású.