Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=159878
MOB:2010/4
Szerzők:Rensing, L.; Ockenga, J.
Tárgyszavak:SARCOPENIA; CACHEXIA; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2010. 17. évf. 12. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  Sarcopenia, cachexia és hiányos táplálkozás / L. Rensing, J. Ockenga
  Bibliogr.: p. 72-73. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2010. 17. évf. 12. sz., p. 65-73. : ill.


Sarcopeniának nevezzük a hiányos táplálkozás következtében vagy időskorban fellépő, főleg a vázizomzatot érintő testsúlycsökkenést. Cachexiáról akkor beszélünk, ha a testsúlycsökkenés betegséghez, például rosszindulatú daganathoz, krónikus szívelégtelenséghez vagy AIDS-hez társul. A helyes táplálkozás, az izomzat igénybevétele, az anabolikus hormonok és a növekedési faktorok pozitív irányban befolyásolják az izmok felépítését, míg a gyulladáskeltő citokinek és a miosztatin az izomszövet lebontását segítik elő. Az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1), a kellő mennyiségben és minőségi összetételben fogyasztott aminosavak, valamint a mozgás protein-kinázok aktiválásán keresztül fokozzák az izmokban a fehérjeszintézist. A gyulladáskeltő citokinek és a miosztatin transzkripciós faktorok aktiválásán keresztül segítik elő az izomfehérjék lebontását. Ezek serkentik a fehérjebontást elindító enzimek szintézisét.