Sarcopenia, cachexia és hiányos táplálkozás / L. Rensing, J. Ockenga
Bibliogr.: p. 72-73. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2010. 17. évf. 12. sz., p. 65-73. : ill.
Sarcopeniának nevezzük a hiányos táplálkozás következtében vagy időskorban fellépő, főleg a vázizomzatot érintő testsúlycsökkenést. Cachexiáról akkor beszélünk, ha a testsúlycsökkenés betegséghez, például rosszindulatú daganathoz, krónikus szívelégtelenséghez vagy AIDS-hez társul. A helyes táplálkozás, az izomzat igénybevétele, az anabolikus hormonok és a növekedési faktorok pozitív irányban befolyásolják az izmok felépítését, míg a gyulladáskeltő citokinek és a miosztatin az izomszövet lebontását segítik elő. Az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1), a kellő mennyiségben és minőségi összetételben fogyasztott aminosavak, valamint a mozgás protein-kinázok aktiválásán keresztül fokozzák az izmokban a fehérjeszintézist. A gyulladáskeltő citokinek és a miosztatin transzkripciós faktorok aktiválásán keresztül segítik elő az izomfehérjék lebontását. Ezek serkentik a fehérjebontást elindító enzimek szintézisét.