STOP SÓ - Nemzeti Sócsökkentő Program / Martos Éva [et al.]
Bibliogr.: p. 112. - Abstr. hun., eng.
In: Népegészségügy. - ISSN 0369-3805. - 2010. 88. évf. 2. sz., p. 101-112. : ill.
A sófogyasztás és a magas vérnyomás összefüggését számos nemzetközi vizsgálat igazolta. A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket. A sóbevitel nagy része a feldolgozott élelmiszerekből származik, de a közétkeztetésben biztosított ételek is jelentősen hozzájárulnak a lakosság túlzott beviteléhez, sőt az otthoni sózás sem hagyható figyelmen kívül. Annak érdekében, hogy a táplálkozásfüggő betegségek aránya csökkenjen, elengedhetetlen a lakosság ismereteinek növelése és az élelmiszerek sótartalmának csökkentése. 2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként hazánk vállalta az élelmiszerek sótartalmának átlagosan 16%-os csökkentését 4 év alatt a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében. Figyelembe véve, hogy hazánkban a hypertonia 2,5 millió embert érint, valamint azt a tényt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén, a lakossági sóbevitel csökkentésének, a STOP SÓ program megvalósításának népegészségügyi jelentősége nem kérdéses.