A zöldségekben és gyümölcsökben lévő antioxidánsok és prooxidánsok / Lelovics Zsuzsanna
Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2010. 4. sz., p. 41-43.
Táplálékaink antioxidáns hatású összetevői az egészség megóvásában nélkülözhetetlenek. Növényi táplálékainkban együttesen vannak jelen, egymás hatását segítve és más élelmiszeralkotókkal együtt kerülnek a testbe. A zöldségekben és gyümölcsökben lévő jótékony összetevők, köztük az antioxidánsok, egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A gyógyszeripar tíz-, sőt, százmilliókat költ és költött arra, hogy olyan anyagot találjon, ami a szív-ér betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas. A kérdés tanulmányozása közben választ találhatunk arra, hogy szükség van-e - esetenként nagyon drága - étrend-kiegészítő készítményre ahhoz, hogy ellássuk szervezetünket megfelelő mennyiségben egészségvédő hatású anyagokkal (pl. C-, E-vitamin, karotin, flavonoidok, likopin), vagy a természet tálcán kínálja számunkra mindezt, és csak utána kellene nyúlni és élni vele.