A táplálkozás fő irányelvei a szív- és érbetegségek megelőzése érdekében / Zajkás Gábor
Bibliogr.: p. 22. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2010. 8. évf. suppl. A, p. 19-22. : ill.
A szív- és érbetegségek megelőzhetők - egészséges táplálkozással és életmóddal. Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság, amely lehetővé teszi a tápanyagokkal és a szükséges élelmi anyagokkal való megfelelő ellátottságot. Elengedhetetlen a bőséges zöldség és gyümölcs, valamint a teljes értékű gabonatermékek fogyasztása, emellett törekedni kell arra, hogy hetenként kétszer szerepeljen az étrendben tengeri hal. Az egészséges táplálkozás további elemei a mérsékelt energia-bevitel, zsírbevitel, ezen belül a telített zsírsavak és transz-zsírsavak csökkentése, valamint a többszörösen és egyszer telítetlen zsírsavakkal történő helyettesítése és a koleszterinbevitel redukálása. Csökkenteni kell a cukorban gazdag táplálékok és italok fogyasztását, és mellőzni kell a nagy sótartalmú élelmiszereket, ételeket, és kerülni, de legalább mérsékelni kell a sózást. A következő tanács: aki iszik alkoholt, mértékletesen tegye. A házon kívüli étkezésekben ugyanezen az ajánlásokat kell követni. Fokozott kockázat esetén a megelőzés alapelvei érvényesülnek szigorúbb formában.