Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=80919
MOB:2010/2
Szerzők:Sólyom Enikő
Tárgyszavak:OBESITAS; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Védőnő - 2010. 20. évf. 1. sz.
[https://www.mave.hu/index.php?p=20]


  Az anyai táplálkozás szerepe a gyermek obesitásának kialakulásában / Sólyom Enikő
  Bibliogr.: p. 6. - Abstr. hun.
  In: Védőnő. - ISSN 1586-1538. - 2010. 20. évf. 1. sz., p. 4-6.


Az obesitás az egyik legjelentősebb népegészségügyi gond világszerte. Az elmúlt 40 év kutatásai nyomán növekvő bizonyosságú, hogy a korai életben kapott táplálás jelentős hatást gyakorol a fejlődésre és a hosszú távú egészségre. Epidemiológiai adatok alapján bizonyosnak látszik az obesitás korai eredete. A programming/bevésődés miatt a szervezet nem felejti el a magzati és a korai életben érvényesülő előnytelen környezeti hatásokat. Az előnytelen hatások között kiemelt jelentőségű a nem megfelelő táplálás. A mechanizmusra az epigenika teremt alapot. A hypophysis-pituiter tengely programozása, az emelkedett insuliszenrű növekedési faktor, és leptin koncentráció játszhat fontos szerepet az obesitás korai eredetében. Remélhető hogy a fiziológiás fejlődés, a megfelelő táplálék összetétel potenciálisan hosszú távú egészséget, obesitas prevenciót jelent. E szempontból a legfontosabb időszak a magzati élet és az első két életév. Ezért a graviditás alatti magzati fejlődés, az anyai táplálkozás követése, ellenőrzése mellett az első két életévben különös gonddal kell figyelni a növekedést, gyarapodást, a táplálás módját, energia tartalmát, fehérje, nucleotid és zsírsav összetételét.