Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=79707
MOB:2009/2
Szerzők:Mészáros Krisztina; Varga Zsuzsa; Kárpáti Péter; Ábrányi Ágnes; Hacki Tamás; Remenár Éva; Kásler Miklós; Czigner Jenő
Tárgyszavak:FEJ ÉS NYAK DAGANATAI; REOLÓGIA; NYELÉSI ZAVAROK
Folyóirat:Fül-Orr-Gégegyógyászat - 2009. 55. évf. 1. sz.
[https://www.orl.hu/]


  A postterápiás oropharyngealis dysphagia kezelése a nyelésterápiát korszerűsítő reológiai módszer segítségével  / Mészáros Krisztina [et al.]
  Bibliogr.: p. 46. - Abstr. hun., eng., ger.
  In: Fül-Orr-Gégegyógyászat. - ISSN 0016-237X. - 2009. 55. évf. 1. sz., p. 41-46. : ill.


Bizonyos fajta parciális gégeműtétek (pl. szupraglottikus rezekció) után, illetve a nem sebészi primer daganatkezelés mellékhatásaként a szervmegtartás előnyei mellett egyes funkciók sérülhetnek. A gége megtartása (a total laringektómia elkerülése) következtében a beteg beszéd­képessége megtartott, de a nyelésfunkció sérül, különösen, ha a rezekció a nyelvgyökre is kiterjedt. A kialakult oropharyngealis dysphagia aktív kezelése szükséges. Ennek egyik fontos eleme annak az étrendnek a meghatározása, mely a megfelelő folyadék-, energia- és tápanyag tartalmon túl, olyan reológiai tulajdonságokkal rendelkezik, mely lehetővé teszi a beteg aspirációmentes per os táplálását. Közleményükben a szerzők a posztoperatív oropharyngealis dysphagia klinikumát mutatják be. 330 parciális gégerezekción, illetve egyéb műtéti és nem sebészi fej-nyaki tumor kezelésén átesett betegen, a jelentős arányban szükséges nyelésterápia továbbfejlesztésének fontos módszeréről számolnak be. Meghatározták, hogy a videoendoszkópos illetve a radiológiai nyelési vizsgálat során aspirációmentesen lenyelt pró­baételnek melyik, a beteg számára biztonsággal fogyasztható ételfajta felel meg. Elkészítették egyfelől a pró­baétel, másfelől a tápláláshoz használt étel viszkozitásának meghatározását, ezek összehasonlítását és standardizálását. Mindezt kiegé­szí­tették a kereskedelmi forgalomban kap­ható élelmiszerek, az általuk elkészített különböző sűrűségű ételek, valamint ismert receptúrájú ételek viszkozitásának megmérésével. Minthogy a kialakult nyelészavar egyénileg rendkívül kü­lönböző, az oropharyngealis defektus fokától és a táplálék konzisztenciájától függően, ez a módszer alkalmas arra, hogy a nyelésterápia dietetikai szakaszát individualizáljuk.