A postterápiás oropharyngealis dysphagia kezelése a nyelésterápiát korszerűsítő reológiai módszer segítségével / Mészáros Krisztina [et al.]
Bibliogr.: p. 46. - Abstr. hun., eng., ger.
In: Fül-Orr-Gégegyógyászat. - ISSN 0016-237X. - 2009. 55. évf. 1. sz., p. 41-46. : ill.
Bizonyos fajta parciális gégeműtétek (pl. szupraglottikus rezekció) után, illetve a nem sebészi primer daganatkezelés mellékhatásaként a szervmegtartás előnyei mellett egyes funkciók sérülhetnek. A gége megtartása (a total laringektómia elkerülése) következtében a beteg beszédképessége megtartott, de a nyelésfunkció sérül, különösen, ha a rezekció a nyelvgyökre is kiterjedt. A kialakult oropharyngealis dysphagia aktív kezelése szükséges. Ennek egyik fontos eleme annak az étrendnek a meghatározása, mely a megfelelő folyadék-, energia- és tápanyag tartalmon túl, olyan reológiai tulajdonságokkal rendelkezik, mely lehetővé teszi a beteg aspirációmentes per os táplálását. Közleményükben a szerzők a posztoperatív oropharyngealis dysphagia klinikumát mutatják be. 330 parciális gégerezekción, illetve egyéb műtéti és nem sebészi fej-nyaki tumor kezelésén átesett betegen, a jelentős arányban szükséges nyelésterápia továbbfejlesztésének fontos módszeréről számolnak be. Meghatározták, hogy a videoendoszkópos illetve a radiológiai nyelési vizsgálat során aspirációmentesen lenyelt próbaételnek melyik, a beteg számára biztonsággal fogyasztható ételfajta felel meg. Elkészítették egyfelől a próbaétel, másfelől a tápláláshoz használt étel viszkozitásának meghatározását, ezek összehasonlítását és standardizálását. Mindezt kiegészítették a kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek, az általuk elkészített különböző sűrűségű ételek, valamint ismert receptúrájú ételek viszkozitásának megmérésével. Minthogy a kialakult nyelészavar egyénileg rendkívül különböző, az oropharyngealis defektus fokától és a táplálék konzisztenciájától függően, ez a módszer alkalmas arra, hogy a nyelésterápia dietetikai szakaszát individualizáljuk.