A táplálkozás és az életmód szerepe a rákbetegség kialakulásában / Rodler Imre
Bibliogr.: p. 121-122. - Abstr. hun., eng.
In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2008. 52. évf. 4. sz., p. 105-123. : ill.
A magyar lakosság mortalitási adatai szerint az összes halálozás mintegy negyedét a daganatos megbetegedések miatt bekövetkező halálozás teszi ki. A magyarországi daganatos halálozás Európában és a világon is a legmagasabbak közé tartozik. E multifaktoriális megbetegedés kialakulásában - a genetikai tényezőkön kívül - jelentős szerepe van a környezetnek, beleértve a táplálkozást és az életmódot. Az egészségtelen táplálkozás és a fizikai aktivitás hiánya, az elhízás, az összes rákhalálozás mintegy harmadáért, egy másik harmadáért a dohányzás a felelős. E súlyos, az egyén a család és a társadalom számára egyaránt terheket jelentő megbetegedés elsődleges megelőzése nagy részben az egyén táplálkozásán, fizikai aktivitásán és életmódján múlik. A rákbetegek számára a helyes diéta és az egészséges életmód pedig segítséget nyújt az életminőség javításához, és a terápia hatékonyságának a fokozásához.