Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=92085
MOB:2008/4
Szerzők:Bozóki Judit; Horváth Gabriella; Vogronics Péterné; Balázs Péter
Tárgyszavak:ÉLELMISZERBIZTONSÁG; ÉLELMISZERVIZSGÁLAT
Folyóirat:Egészségtudomány - 2008. 52. évf. 3. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  Élelmiszerbiztonság és érzékszervi vizsgálatok : közegészségügyi- és járványügyi felügyelő hallgatók sós- és édes ízérzékelése / Bozóki Judit [et al.]
  Bibliogr.: p. 43. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2008. 52. évf. 3. sz., p. 37-44. : ill.


Nappali tagozatos hallgatók ízfelismerő és ízkülönbség-felismerő képességének vizsgálatára került sor 2007-ben. A résztvevők a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar másod-harmad- negyedéves közegegészségügy- és járványügyi hallgatói voltak. A felmérés célja volt, megvizsgálni, mekkora különbség van az ingerküszöb és az azonosítási küszöb között. A vizsgálat másik célja volt, hogy hallgatóink érzékelnek-e különbségeket különböző koncentrációk között. A vizsgálatból kiderült, hogy az ingerküszöb mindenkinél, már az első alacsony koncentrációknál jelentkezett, de ez nem volt azonos az azonosítási küszöbbel. Az azonosítási küszöbre jellemző, hogy az utolsó, magasabb koncentrációknál jelezték. A vizsgálat során kiderült, hogy nagyon hamar jelentkeztek az úgynevezett kifáradás jelei, s ezért egyes koncentrációk között nem nagyon sikerült különbségeket felfedezni, nem is született ebben a feladatban teljesen jó megoldás. Terveink között szerepel, hogy további érzékszervi vizsgáltatokat végezzünk, valamint a vizsgálatokba bevonjuk a dietetikus hallgatókat is.