Táplálkozási ajánlások egészségeseknek és fokozott kockázat esetén / Zajkás Gábor
Bibliogr.: p. 112. - Abstr. hun.
In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2008. 13. évf. 2. sz., p. 106-112.
A szív- és érbetegségek kockázatcsökkentésének, megelőzésének leghatásosabb eszköze az egészséges táplálkozás és életmód. Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság. Jellemző eleme a testtömeghez és a fizikai aktivitáshoz igazodó energiabevitel és ezáltal a túlsúly/elhízás megelőzése, illetve az egészséges testtömeg visszanyerése. Lényeges vonás a zöldségek és gyümölcsök a rendszeres és bőséges (>400 g/nap), valamint a teljes értékű gabonatermékek napi fogyasztása. A lakosságot emellett bátorítani kell a sovány húsok, sovány tej és tejtermékek naponta történő, és a tengeri halak hetente kétszeri fogyasztására. Csökkenteni kell a telített zsírsavak bevitelét az állati eredetű zsírok kerülésével és növényi olajjal való helyettesítésével, a zsírban gazdag élelmiszerek, ételek kerülésével együtt, ezáltal a koleszterin-bevitel is csökken. Az elhízás és következményeinek megelőzése érdekében kerülni kell az "üres kalóriák" néven ismert élelmiszereket, cukros italokat. Mérsékelni, vagy mellőzni kell a sófelhasználást ételkészítéskor, az élelmiszeriparnak és közétkeztetésnek pedig sószegény élelmiszerek, ételek kínálatával kell közreműködni a kisebb sóbevitel megvalósításában. Aki alkoholt iszik, mértékkel tegye. Az egészséges táplálkozás irányelvei a teljes életciklusra érvényesek, már gyermekkorban el kell kezdeni.