Gyulladásos bélbetegek dietoterápiája / Fekete Krisztina, Lelovics Zsuzsanna, Tátrai Lászlóné
Bibliogr.: p. 59. - Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2008. 4. sz., p. 56-59. : ill.
A gyulladásos bélbetegségek meghatározása az elmúlt évtizedek alatt nem sokat változott. A tudomány fejlődése és a kutatások jelentős eredményei ellenére is azt mondjuk, hogy a genetikailag fogékony egyénben valamilyen környezeti tényező hatására gyulladásos folyamat indul meg, amely az immunrendszer működési zavarával társulva krónikussá válik. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a táplálkozás szerepét. A megfigyelések leginkább arra irányultak, hogy a nagymennyiségű zsírt tartalmazó ételek kockázati tényezővé válhatnak a már meglévő betegség aktivitásának kiváltásában. Egyes kutatások szerint a kéntartalmú húsok túlzott mértékű fogyasztása is kóroki tényezőként állhat a gyulladásos bélbetegségek hátterében, elsősorban a bélnyálkahártya toxikus károsodásának előidézésével. Az étrendi tényezők között felmerült a finomított szénhidrátok vagy a tehéntej kockázatnövelő szerepe is.