Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=90481
MOB:2007/4
Szerzők:Sipka Sándor; Gyimesi Edit; Gergely Lajos; Tóth Tamás; Kossár Klára; Balla György
Tárgyszavak:ALLERGIÁS BETEGSÉGEK; TÁPLÁLKOZÁS; PREVENCIÓ; CSECSEMŐ; ANYA
Folyóirat:Gyermekgyógyászat - 2007. 58. évf. 1. sz.
[https://orvositudasbazis.eu/]


  Az anyai étrend optimalizálása a csecsemő allergia-prevenció érdekében / Sipka Sándor [et al.]
  Bibliogr.: p. 44. - Abstr. hun., eng.
  In: Gyermekgyógyászat. - ISSN 0017-5900. - 2007. 58. évf. 1. sz., p. 41-44. : ill.


A jelenlegi szemlélet szerint a csecsemők allergia-prevenciójának érdekében még az atópiás anyáknak sem szükséges sem a terhesség, sem a szoptatás idején kihagyni az étkezésükből a gyermek számára esetlegesen allergiás veszélyt jelentő fő táplálékot, a tojást és a tehéntejet. Ugyanakkor a gyakorlatunkban előfordult egy olyan eset, ahol az atópiás szoptató anya túlzott tejtermék- és tojásfogyasztása okozta a négyhónapos gyermek allergizálódását tojással és tehéntejjel szemben. Az allergén bejuttatása az anyatejjel történt. Célkitűzés: 1. Kvantitatív ovalbuminterhelés-vizsgálat végzése 6, tojásra nem-allergiás szoptató anyánál annak lemérésére a laktáció 2. és 5. napján, hogy az anyatejbe pontosan mennyi ovalbumin kerülhet egy-egy étkezés után. 2. Kérdőíves összehasonlító felmérés 50 debreceni és 100 petrzalkai (pozsonyi) anyánál annak megítélésére, hogy az anyák mennyire tájékozottak arról, hogy a helyes étrendjükkel miként előzhetik meg a gyermekük korai allergizálódását. Módszerek: Az anyatej ovalbumintartalmának, továbbá a szérum IgE-szintjének meghatározása ELISA-módszerrel történt. A kérdőíves felmérésben mindkét területen élő csoport azonos kérdéseket kapott. Eredmények: 1. A tojásterhelés hatására mind a 6 anya tejében többszörösen megnőtt az ovalbumintartalom, de az egyedüli (légúti) allergiás anyában nagyon nagy (28,7-szeres), míg az 5 egészséges anyában "csak " 2-10szeres mértékben. Másfél év múlva azonban egyetlen gyermekben sem volt kimutatható allergiás szenzibilizáltság, bár az allergiás anya gyermekénél a 6-9 hónapos életkorban jelentkezett átmeneti jellegű atópiás dermatitis. 2. A kérdőíves felmérés mindkét helyen azt mutatta, hogy a tej- és tojásfogyasztás vonatkozásában mindkét városban még több pontos ismeretre lenne szüksége az anyáknak. Következtetések: Megfigyeléseink abban módosítják a jelenlegi szakmai ajánlást a terhes és szoptató anyák optimális táplálkozására vonatkozóan, hogy a tej és tojás kihagyása, "kerülése " valóban nem szükséges az étrendjükből, de a mértéktelen túlfogyasztás kerülendő, mert az már veszélyes lehet a gyermekre.