Az élelmi rostok szerepe a táplálkozásban, illetve a betegségek megelőzésében / Lelovics Zsuzsanna, Miháldy Kinga
Bibliogr.: p. 58. - Abstr. hun.
In: Családorvosi Fórum. - ISSN 1585-8529. - 2006. 7. évf. 9. sz., p. 54-58. : ill.
Annak ellenére, hogy már a középkorban megfigyelték, hogy a fekete (sötét) kenyérnek székletürítést segítő, karcsúsító és jóllakottságot előidéző hatása van, sőt már Hippokratész számára ismert volt a búzakorpa laxatív hatása, a táplálkozás-élettani vizsgálatokban csak az utóbbi három évtizedben kerültek előtérbe a növényi nyersrostok (crude fiber). Jelentőségükre akkor figyeltek fel, amikor a rostszegény táplálkozást folytatók körében számos olyan betegséget (nem infekciós jellegű vastagbélbetegségek) diagnosztizáltak, amelyek az élelmi rostokat bőségesen fogyasztó (fejlődő) országok lakosai között nem vagy csak kisebb mértékben fordulnak elő.