Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=77593
MOB:2007/2
Szerzők:Györéné Kis Gyöngyi; Varga Adrienne; Lugasi Andrea
Tárgyszavak:ANTIOXIDÁNSOK; TÁPLÁLÉK; ÖKOLÓGIA
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2006. 147. évf. 43. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Az ökológiai (bio) és konvencionális termesztésű növényi élelmiszerek beltartalmának, táplálkozási értékének összehasonlítása / Györéné Kis Gyöngyi, Varga Adrienne, Lugasi Andrea
  Bibliogr.: p. 2089-2090. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2006. 147. évf. 43. sz., p. 2081-2090. : ill.


Az ökoélelmiszerek fogyasztása világszerte növekszik. Ennek hatására egyre több kutatás született, mely az öko- és konvencionális élelmiszerek beltartalmi értékét vizsgálja. A szerzők célja átfogó kép bemutatása az eddig e témában megjelent, öko- és konvencionális termények értékes és káros komponenseit összehasonlító nemzetközi vizsgálatok alapján. Ezzel párhuzamosan összefüggéseket kerestek az ökológiai és konvencionális növénytermesztési módok táplálkozási értéket befolyásoló hatásai között, továbbá az öko, illetve konvencionális étrend fogyasztásának humán-egészségügyi vonatkozásaira. Az ökotermények szárazanyag-tartalma, valamint az egyes antioxidáns hatású összetevők (C-vitamin, polifenolok és flavonoidok) és ásványi anyagok mennyisége szignifikánsan nagyobb, mint a konvencionális terményekben. Emellett a növényvédőszer maradvány, nitrát és egyes nehézfémek mennyisége kisebb az ökoterményekben, mint a konvencionális termékekben. Összefüggés fedezhető fel a két növénytermesztési mód eltérő tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi gyakorlata, valamint a termények beltartalmi összetétele között. Megállapítható, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó növényi eredetű élelmiszerek értékesebb tápláléknak tekinthetők, mert nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatású komponenseket. Kisebb szennyezőanyag-tartalmuknak köszönhetően a szennyezett élelmiszerek okozta megbetegedések kialakulásának kockázata is jelentős mértékben csökkenhet.