Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=77549
MOB:2007/2
Szerzők:Rodler Miklós
Tárgyszavak:ORVOSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE; ÉLELMISZER-MICROBIOLOGIA
Folyóirat:Budapesti Népegészségügy - 2006. 37. évf. 2. sz.


  Az élelmiszer-mikrobiológia története / Rodler Miklós
  Bibliogr.: p. 136. - Abstr. hun.
  In: Budapesti Népegészségügy. - ISSN 0133-137X. - 2006. 37. évf. 2. sz., p. 131-136. : ill.


A szerző visszapillantást ad a gyűjtögető életmódról, majd az ezt felváltó élelmiszer előállítás illetve tárolás mikrobiológiai veszélyeiről. A mikrobiológiai éra, az élelmiszer-mikrobiológia megjelenése lehetőséget adott a mikrobák pontos meghatározására a gyorsdiagnosztika kialakítására, az élelmiszerek mikrobiológiai minősítésére. Az élelmiszer előállítás, majd a nagyüzemi termelés elsősorban mikrobiológiai veszélyeket hord magában, a nem megfelelő mikrobiológiai állapot megbetegedéshez, minőségi romláshoz vezethet. A szerző kitér az élelmiszer biztonságra, ami az egészség és a minőség biztonságát jelenti, amit biztosítani szükséges a termeléstől a fogyasztásig. Röviden említi a salmonellákat és a L. monocytogenest, amely kórokozóknak a továbbításában az élelmiszernek fontos szerepe van.