Növényi színanyagok, amelyeknek terápiás jelentőségük is van: a karotinoidok / Csupor Dezső, Szendrei Kálmán
Bibliogr.: p. 43. - Abstr. hun.
In: Családorvosi Fórum. - ISSN 1585-8529. - 2006. 7. évf. 7. sz., p. 40-43. : ill.
Az egészségesnek vélt táplálékokkal kapcsolatosan tekintélyes mennyiségű epidemiológiai bizonyíték áll rendelkezésre, de az egészség megőrzését segítő étrend titka gyakran sokáig rejtve marad. Jó példa erre az olívaolaj: korábban csak kedvező zsírsavösszetételének tulajdonítottak jelentőséget, újabban már a gyulladás gátló oleokantal szerepe is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A zöldségek, gyümölcsök kedvező hatását erősen leegyszerűsítve rost-, ásványianyag- és vitamintartalmukkal magyarázzák, de a képlet ez esetben is bonyolultabb.